Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.
 
Варна е отличник на имотния пазар в България

На фона на кризата, породена от пандемията, имотният пазар във Варна остава стабилен. Това каза в интервю за „Радио Варна” председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Той обясни положителните тенденции с това, че в нестабилната и несигурна обстановка, хората виждат възможност да запазят своите спестявания чрез покупката на имот.

„За отделните видове имоти, кризата се отрази по различен начин. Най-сериозен ръст на сделките в големите градове се наблюдава при жилищните имоти”, поясни специалистът.

„За първото деветмесечие на 2020 година, във Варна има най-малък спад на обема от сделки в цялата страна. През второто тримесечие, когато беше първия локдаун в държавата Варна дори отчита ръст между 3 и 5%”, каза Ганев.

Търговски и извънградски имоти


Според Добромир Ганев сега е най-подходящия момент за придобиването на търговски имоти, тъй като много от наемните цени са намалели, а в същото време има много свободни обекти.

В опит да избягат от шумната градска среда, все повече варненци се ориентират и към имоти във вилните зони или близките села, които са с добре уредена инженерна и социална инфраструктура.

„Имаше леко повишение на интереса към покупката на ваканционни имоти в някои от черноморските общини, но и при този вид сделки се наблюдава отлив в сравнение с предходната година”, заяви Ганев.

Цени

Статистиката отчита скок на цените на имотите през второто тримесечие на миналата година.

„Жилищата ново строителство запазват същите нива на цените. В някои райони поради по-малкото предлагане, имаше и покачване на стойностите. При някои имоти се наблюдава и спад на цените. Най-често при стари сгради или панелни жилища”, поясни Добромир Ганев.

Жилищно строителство

Варна е сред първите три града в страната по обем на жилищното строителство. За първите 9 месеца на миналата година, разгърната застроена площ (РЗП) в морската столица е 350 хиляди квадратни метра. Според Добромир Ганев, и по отношение на започнатото ново строителство в България се наблюдава спад, но във Варна той е най-малък.

„Хубавото е, че една част от предприемачите спряха своите проекти и ги отложиха. По-малкото предлагане на ново строителство се отрази благоворно на пазара, защото задържа цените”, коментира Ганев.

Той очаква 2021 година отново да бъде трудна.

„Никой не може да предвиди какво ще се случи. Не трябва да забравяме, че ще има и избори, а те винаги създават една „доза” неяснота”, каза ганев и напомни, че в такава среда на неяснота, пазара на недвижими имоти често се представя добре.

Подробности чуйте от разговора на Иван Барбов с Добромир Ганев:
bnr.bg/varna/post/101400749