Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.
 
Жилищен пазар и ипотечно кредитиране - тенденции и прогнози

Страхил Иванов, управител на „Явлена“

Георги Заманов, главен изп. директор на Алианц Банк България

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“

ИмоТиТе, 27.12.2020


Не само IT специалистите купуват жилища в България. Има и други печеливши бизнеси, които поддържаха активен имотния пазар през 2020 г. Покупката с цел инвестиция също беше тенденция предвид ниските лихви по банкови депозити. Това сподели Страхил Иванов, управител на „Явлена“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В настоящата ситуация банките дават ипотечни кредити на всеки, който има стабилни доходи и разумно поведение", заяви Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Тази година БНБ отчете най-силния октомври месец от началото на века по отношение на жилищното кредитиране – новоотпуснатите ипотечни заеми са в общ размер на 374 млн. лв. Една от причините за това е рефинансирането на кредити - покриване на стари задължения с нови при по-добри условия, обясни Заманов.

През 2020 г. в резултат на пандемията наблюдавахме незапомнен от години интерес към крайградските зони. "В някои райони около големите градове цените на къщите бързо се повишиха, което започна да отблъсква клиентите и да ги насочва към придобиването на парцели", каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

"В рамките на 3-4 месеца се продадоха къщи, които стояха на пазара от години", добави Страхил Иванов. "Това доведе до активизиране на строителните предприемачи и в момента около София се подготвят десетки проекти за затворени комплекси", добави той.

За 2020 г. данните на Алианц Банк България показват между 2 и 5% повишение в цените на апартаментите в София и другите големи градове. А статистиката на „Явлена“ показва спад в цените на жилищните имоти с 3-5%, като изключението е Варна.

„2021 г. ще бъде трудна година за икономиката и стопанския живот. Вероятно тези затруднения ще се прехвърлят и в имотния сектор, въпреки че жилищният пазар се представя изключително добре в тази обстановка. Особени движения на цените не се очакват догодина“, прогнозира Добромир Ганев.

Вижте целия разговор във видеото.
www.bloombergtv.bg/a/43-imotite/86836-zhilishten-pazar-i-ipotechno-kreditirane-tendentsii-i-prognozi