Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.
 Добромир Ганев, пpедcедател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ)

- Г-н Ганев, при този бум в строителството на нови жилища отдавна се очакваше пазарът да прегрее. Коронавирусът катализира ли този процес?

- Всъщност пазарът на имоти през последната година и половина беше доста умерен. Цените на жилищата в големите градове отбелязват ръст в рамките на 2%-3%. Увеличи се и обема на сделките в рамките на 3 до 5%. От друга страна в Пловдив, например, бе отчетен годишен спад от около 6 %.

Строителнята активност на пазара обаче е голяма, факт!

Тук обаче се случи нещо необичайно – разрешенията за строеж също намаляха в последните месеци, отчете го и Националния статистически институт. Въпреки всички тези трансформации, днес сме в съвсем нова ситуация. Коронавирусът попречи не само на пазара на имоти, всичко се променя и процесите са не само тук, в България. Изненадани сме от пандемия, която не сме очаквали, а ситуация на извънредно положение ограничава още повече възможностите на всички. Пазарът няма да спре, той само ще промени правилата и очакванията към агенциите за имоти. Кризата ще ни постави пред предизвикателството да приложим нови технологии, да подобрим качеството на услугите си, да лансираме по-добри практики и да дигитализираме бизнеса си. Нещо, което със сигурност е силно позитивно!

Надявам се след това извънредно положение, колкото и да продължи то, бизнеса ни да стане далеч по-ефективен, по-дигитализиран и с по-качествени услуги за клиента. В последната седмица значително се увеличава желанието на клиентите да спазват нашия отдавнашен призив да избират информирано свой личен брокер. Това е възможно най-добрата практика във взаимоотношението клиент-брокер. Разбира се, компаниите трябва да използват някои задължителни клаузи в договорите си за ексклузивност, за да гарантират в най-висока степен интересите на своя клиент.

- Статистиката сочи, че в банките има спестявания в размер над 50 милиарда лева. Заради ниските лихви българите влагаха свободните си пари в имоти. Как обаче ще реагира купувачът в новата ситуация?

- В момента всички имаме абсолютно отговорно отношение към ситуацията – в дейността на компаниите, не само в бизнеса с имоти, контактите се ограничават. В нашия бранш клиентите продължават да ни търсят, тъй като се нуждаят от професионални съвети, от консултации – какво да направят, как да реагират в дадени ситуации. И днес имаме огледи. Разбира се, всичко се случва в една различна обстановка, с намалена интензивност. Работата не е замряла и клиентите ни, без да са твърде активни, поради обективните обстоятелства, не излизат от пазара. Очакванията на всички са свързани с развитието на икономиката. Коронавирусът ще отмине, но важно е какви ще бъдат отпечатъците от него върху световната икономика, както и върху тези на Европа и България. От това ще зависи развитието на пазара на имоти в краткосрочен план. В дългосрочен план ние нямаме никакви съмнения, че недвижимият имот и особени жилищния е най-добрият актив за преминаване през една криза.

- Да очакваме ли спад в цените на имотите?

- Спадовете трудно могат да се прогнозират на този етап, но да, вероятно офертните стойности на жилищата ще претърпят корекции, спрямо сегашните нива. Какви ще са тези корекции ще зависи от макроикономическите показтели на Европа и в частност на България. Собствениците и инвеститорите на пазара ще трябва да бъдат изключително прецизни в процеса на оценяване на своите имоти. Една от честите грешки при определяне на офертните стойности е неправилното определяне на съотношението между характеристиките на имота и обявената стойност.

- Агенциите за имоти работят дистанционно и огледите ви в момента са ограничени. Имате ли готовност да преминете към алтернативни огледи – от типа на виртуалните, например?

- От Националното сдружение недвижими имоти вече препоръчахме на агенциите да използват VR и AR технологии при организирането на огледи. Тези нови технологии са познати на брокерите от няколко години. Досега пазарът не ни беше принудил да ги въвеждаме. Просто нямаше проблем да правим реални огледи. В тази ситуация обаче, когато трябва да се отнасяме отговорно към хората до нас и да свеждаме до минимум контактите си, те са решението, което ще ни помогне в ежедневната ни работа. Новите технологиии са възможност за едно по-добро представяне и офериране на имотите. Така че, според мен, този процес тепърва ще се развие и ще подпомага работата на агенциите – независимо дали те са малки или големи. От Сдружението вече работим с компании, които предлагат подобно обрудване, както и заснемане на имоти. Въпрос на време е да предложим техните специално договорени оферти на нашите членове. А вече как ще се адаптират те зависи от самите управители на агенции, както и от брокерите.Искам да подчертая, че самото оборудване не е толкова скъпо. Така че е напълно възможно да използваме сегашния момент, за да се пренастроим и да излезем от ситуацията с коронавируса с по-високо качество и с дигитализирани услуги.

- Много купувачи са в рисковата група, т.е. купуват жилища с кредити. Ако останат без работа банките ще им ги вземат. Очаквате ли ново социално напрежение, тъй като тези хора не са малко?

- Действително много от сделките се случват с ипотечно кредитиране, затова съветваме клиентите си добре да преценяват финансовите си възможности в дългосрочен план, включително да предвидят някакво покачване на лихвените проценти. Ниските лихви по ипотечните кредити до момента поне, бяха катализатор най-вече за хората, които искат да придобият имот за собствени нужди. Не толкова с цел инвестиция или в търсене на доходност, защото тя вече е по-ниска.

В момента банките също преосмислят своята политика –една от тях дори обяви „лихвена ваканция”. Те са консервативни институции, с изключително отговорна роля в икономиката и като такива трябва да огледат добре ситуацията и да вземат правилните решения. В САЩ Федералния резерв отново намали основния лихвен процент. ЕЦБ вчера също обяви безпрецедентен спасителен пакет за 750 милиарда. Тя е решена така да оформи финансовата среда, че всички области на икономиката да могат да се справят с последиците от коронавирусната епидемия. В момента всичко зависи от това как ще излезем от тази ситуация – някои икономисти прогнозират, че кризата ще бъде по-кратка, други, че ще бъде малко по-дълга. Има прогнози, че се очаква спад и на БВП, както в Европа и в новите икономики, така и в България. Доколко това ще бъде дългосрочен процес само бъдещето ще покаже. Надяваме се да няма драматични проблеми – големи и дългосрочни. Вярваме, че правителствата ще вземат правилните мерки така че загубите за икономиките да бъдат по-малки.

Интервю за marica.bg