Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.
Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц България";
Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“;
ИмоТиТе, 22.09.2019


Управителният съвет на Европейската централна банка намали лихвения процент по депозитното улеснение и обяви рестартиране на програмата за изкупуване на активи с цел насърчаване на кредитирането и ръста на БВП.

Цената на жилищните кредити ще остане стабилна. Този фактор осигурява дългосрочна стабилност. Развитието на икономиката ще допринесе за повишено търсене. Това мнение изрази Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц България", в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Икономиката в Европа дава признаци на стагниране и евентуален спад, като заради това ЕЦБ взима подобни решения. Хубавото е, че икономиките в ЦИЕ се развиват значително по-добре, отколкото тези в ядрото на ЕС и еврозоната, но този ефект очакваме да се случи по-късно. Строителната активност е доста висока. Това, от своя страна, каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

"Вдигането на антицикличния буфер от страна на БНБ ще бъде калкулирано в цената на кредита, но ефектът не е материален откъм цена. Лихвите ще останат на нива 2,5-3%", подчерта Георги Заманов.

Добромир Ганев обясни, че рискът от голям процент необслужвани кредити е малък.

"Цените на имотите не изпреварват ръста на средните заплати. Ръстът на обема от сделки изпреварва ръста на цените в България, особено в големите градове", поясни той. Георги Заманов допълни, че броят на ипотечните кредити е нараснал с под 10%.

"Трудно може да се говори за криза, но влизаме в цикъл, в който следва да бъдем внимателни по отношение на макрофакторите. Даваме съвети да се слагат буфери, когато се получават кредити", отбеляза Добромир Ганев.

По думите на Георги Заманов феноменът с много ниските лихви ще се задържи, като той кара хората със спестявания да купуват жилища. Ниската лихва по кредита е резултат от ниската лихва по депозитите, уточни той.

"Практическата цена в големите градове е 50-150 повече на квадратен метър", посочи още Заманов.

Гостът спомена, че прави приятно впечатление, че се повишава качеството на новото строителство, което според него води до по-ниски консумативни разходи за поддържането на самото жилище.

"Липсата на алтернативни инвестиция ще кара българите да търсят място, където се чувстват комфортно дългосрочно", обобщи той.

За цялото интревю:

https://www.bloombergtv.bg/imotite/2019-09-22/eksperti-ne-se-ochakvat-fluktuatsii-na-pazara-na-zhilishta-u-nas-v-blizko-badeshtefbclid=IwAR2ZnlcRf_uANjlBoml7E00pE4eekGo2eomfSZAMG7n8_p68iB0f59yOOxA