Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.
 Какво се случи на имотния пазар през тази година? Вижте как мениджъри на водещи компании в сектора обобщиха годината пред Economy.bg 

Стабилна, балансирана и предвидима. Така определиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България. С какво още ще бъде запомнена 2018 и какви тенденции се наблюдаваха?

Добромир Ганев, управител на „Форос”: В повечето от големите градове тенденцията за ръст се запазва

Без всякакви съмнения от екипа на „Форос“ определяме 2018 г. за поредната успешна година за пазара на имоти в България и за участниците на този пазар. Основна характеристика на пазара и думите, с които трябва да определим неговото състояние, са стабилен и предвидим.

Анализът ни е подкрепен от данните за количеството на сключените сделки за Q1-Q3 на 2018 г. В повечето от големите градове тенденцията за ръст се запазва.

София +2% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Варна +12% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Пловдив +5% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Русе +3% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Както предвидихме в края на 2017 г., някъде този ръст е по-нисък и намаляващ, но тенденцията е все още позитивна.

Поради отличното състояние на пазара продължи и тенденцията на значително засилване на инвестиционно-строителната активност, особено в сектор жилищно строителство. Данните ясно подкрепят тази посока на действие на предприемачите, особено в София, Пловдив, Варна и Бургас. Разрешенията за строеж, както и започнатото ново строителство за първото деветмесечие в тези основни градове-двигатели на българския пазар на имоти, достигнаха ръстове от над 50% спрямо същия период на 2017 г. В абсолютни цифри например за София това се изразява в около 1 300 000 м2 РЗП жилищна площ само за Q1-Q3 2018 г. Както предвидихме, тези процеси оказаха значително влияние на пазара, изразено като осезаем натиск върху обема на предлагането и цените на жилищните имоти.

Това, което трябва да отличим като основна разлика в развитието на пазара през настоящата 2018 г., е фактът, че въпреки наличието на все още голям брой реално търсещи жилище купувачи, много от тях вече се въздържат да придобиват имот на „всяка цена“. Някои инвеститори в стремежа си да реализират максимума от потенциала на пазара обявяват офертни стойности, които възпират купувачите на пазар. Парадоксът в случая е, че от една страна, има платежоспособно реално търсене, но предлагането, изпреварвайки възможностите на купувачите, възпира сключването на транзакции.

Друга тенденция, която отличи жилищния пазар през 2018 г., е високият ръст на придобиване на имоти с ипотечен кредит с нисък процент самоучастие.

И не на последно място, поради ръста на цените на предлаганите имоти, се понижи интересът от покупки на имоти с цел реализиране на доходи от наеми.

Необходимо е да споменем и повишения през 2018 г. риск от покупки „на зелено“. Поради засилената строителна активност се увеличиха проектите на предприемачи, които разчитат основно на „продажби“ дори преди получаване на разрешение за строеж. Този факт сам по себе си е изключително притеснителен за целия сектор.

2018 г. донесе отлични новини и за пазара на т.нар. ваканционни имоти по Черноморието и Банско. За първи път в последните 3-4 години общините Несебър, Поморие, Разлог и Балчик реализираха ръстове в обема от сделки за няколко последователни тримесечия.

Несебър +11% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Поморие +1% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Кранево +4% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Балчик +4% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.

Разлог +15% спрямо Q1-Q3 на 2017 г.


За цялата статия, посетете: www.economy.bg