Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.

Каква е ситуацията на пазара на имоти в България и защо? Какво и кога ще се промени?

Председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/, Добромир Ганев обобщи ситуацията с прогнозата си, че плавен спад на цените на недвижими имоти в България ще има, но не по-рано от втората половина на 2019-та.

Добромир Ганев – председател на НСНИ:
„Ако ще има обратен тренд в цените на недвижимите имоти у нас, то той няма да е преди втората половина на следващата година. Покачването на лихвените нива от Европейската централна банка няма да се случи преди края на 2019г. Това е основното, което може да охлади пазара. А процесът ще е много плавен – 0,25 пункта на шестмесечие. Така че, това, което влияе на пазара в момента, е големият обем строителство. За първите 6 месеца на 2018г. във Варна, например, има издадени разрешения за строителство на 240 хил. кв.м и още 230 хил. кв.м е започнатото ново строителство. Това е ръст от около 50% спрямо първото шестмесечие на 2017г. и е основният фактор, който оказва възпиращо влияние върху ръста на цените. Търсенето на имоти не намалява, просто има много повече предлагане на нови жилищни единици, а старите са константа. Въпреки това, пазарното търсене не е драстично превишено“.

Ганев отново обърна внимание, че купувачите трябва да са изключително внимателни, когато сключват сделки „на зелено“, особено в София, където този пазар е най-силно развит. Инвеститорите също трябва да обмислят добре проектите си, за да са сигурни във финансовите си възможности без да разчитат само на ранните продажби.

Добромир Ганев – председател на НСНИ: „Пазарът остава позитивен и всеки икономист може да каже, че не може да става дума за балон. През последните четири-пет години повишението на цените става плавно, както и успокояването на пазара. Сътресения няма. Но! Това, което не трябва да забравяме е, че нашият пазара не е прозрачен. Не разполагаме с точна статистическа информация, за да можем да правим и точни изводи и прогнози. Колегите усещат, че много дълго продължава този процес на покачване на цените. Опитът ни в България на този пазар показва, че този период трябва да спре вече“.

Експертът допълни, че причините за ръста на покупките на недвижими имоти у нас в момента, са много логични. Освен лихвените проценти, основните купувачи – българите, живеещи и работещи в чужбина, подсигуряват семействата си и старините си, инвестирайки в дом в родината си. Вече е доказано, че за последните 120 години, влагането на средства в недвижимо имущество е най-сигурната инвестиция и с най-добри възможности за доходност. Позитивно влияние ще окаже и влизането ни в Еврозоната след няколко години, допълни той.


Източник: Domaza.bg