Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.
Изминаващата 2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам. За това са единодушни представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и какви тенденции се наблюдаваха през годината?

Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”: 2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара

2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара. Отчитайки официалните данни за осъществените сделки за Q1-Q3 2017г. може да потвърдим тази оценка. В повечето от големите градове продължава тенденцията на ръст на обемите от сделки. В някои се забелязва забавяне на този ръст, но все още пазарът остава изключително динамичен. Добрите данни за основните макропоказатели на страната, съчетани с доброто развитие на фирмите и предприятията, обуславят извода, че тази тенденция е логична. Платежоспособното търсене е на високи нива. Трябва да се отбележи и да се има предвид обаче високият темп на започнало строителство на нови сгради и планираното за започване още ново строителство в краткосрочен период. Неминуемо, този факт ще се отрази на пазара.

Основните групи купувачи:

- млади семейства, придобиващи първо жилище - намират момента за подходящ поради отличните оферти на банките за ипотечни кредити.

- мигриращи към София, Варна, Пловдив, Бургас граждани на млада и средна възраст, стремящи се към по-високи доходи и кариерно развитие.

- млади хора, работещи в София и Пловдив, с високи доходи (IT специалисти, инженери, разработчици).

- собственици на успешен малък и среден бизнес, желаещи да инвестират своите печалби в недвижима собственост (инвестиционна или за собствени нужди) - магазини, заведения, офиси.

- българи, живеещи и работещи в чужбина - все по-отчетлива тенденция на желание за придобиване на собственост и влагане на своите спестявания в България.

- българи-физически лица (дребни инвеститори), които желаят да диверсифицират своите спестявания, включвайки се на пазара на имоти, особено след кризата с КТБ.

- чуждестранни граждани, желаещи придобиването на втори дом по българското Черноморие, зимните курорти и други дестинации.

- големи инвестиционни компании, желаещи да придобият парцели в големите градове-София, Варна, Пловдив, Бургас и да развият строителство на основно жилищни проекти, в по-малка степен офисни.

- индустриално-производствени компании, компании от сектор логистика - придобиват парцели с цел строителство на необходимите им мощности за производство.


За да прочетете цялата статия, посетете:

http://www.economy.bg/realestate/view/30360/Kakvo-se-sluchi-na-pazara-na-imoti-prez-2017-