Поверителността на Вашите данни е важна за нас и затова искаме да Ви информираме за правата Ви съгласно Общ регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679) в сила от 25.05.2018 и употребата на „бисквитки“ от нашата страница. Научете повече за нашите Общи условия за ползване, Политиката ни за „бисквитки“ и Политиката за лични данни. Прочетох и разбрах
Ние сме мотивирани да Ви направим лидери, защото осъзнаваме, че чрез Вас ще станем по-силни!
Професионални консултантски услуги, резултат от дългогодишен опит и установени традиции. Създаване и реализиране на концепции за големи проекти, управление и цялостно маркетиране.
Eкспертни оценки и професионално управление на различни типове недвижима собственост, благодарение на задълбоченото познаване на пазара и своята независимост.
По данни на Националния статистически институт, през месец септември 2017г. строителна продукция е под равнището от август, като сградното строителство намалява с 1,4%, а в сравнение със същия период на 2016-та отбелязва ръст от 12,3%

Трето тримесечие на 2017г.: строителство и обем от сделки с недвижими имоти:

Ако разширим обхвата и обърнем поглед към изминалото тримесечие, данните на НСИ показват ръст в броя на въведените в експлоатация жилищни сгради от 6,3% спрямо същите три месеца от 2016г. - 506 през настоящата година и 476 през миналата. Най-много са в областите: Варна - 82 с 606 апартамента в тях; Пловдив - 74 с 214 жилища и Бургас - 68 с 559 нови домове. Намаление има в броя на жилищните единици – общият им брой сега е 2 018, а преди година са били 2 379.

При реализираните сделки с недвижими имоти у нас за месеците юли, август и септември се наблюдава спад в почти всички градове, като общо за страната той е -4,85%. Във Варна понижението е от 3,15%, а в Пловдив: -0,74%. Положителни ръстове в обема сделки отчитат Смолян, с увеличение от 18%, София - 3,74%, Разград – 3,25% и Бургас – 0,70%.
Един от експертите в сектора на недвижимите имоти, Добромир Ганев обясни за Domaza Новини, че данните за тримесечие никога не са достатъчно показателни. За да се направи равносметка и обективен анализ, трябва да се вземат под внимание показателите за цялото изминало деветмесечие.

Пазарът на недвижими имоти в България: януари – септември 2017: 
Подобно на изминалото тримесечие, първите девет месеца на 2017г. записват в историята отрицателен показател на обема реализирани сделки - -8,51%. В София и Варна има ръст на продажбите, съответно с 3,94% и около 1%, за разлика от Пловдив и Бургас където се отчита спад от 4,05% и 3,12%.

Добромир Ганев – зам.-предс. на НСНИ и собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“ коментира че „Това, което е интересно, е ситуацията в Перник – 11,24% ръст на реализираните сделки. При всички проучвания на доходите, вече Перник все едно е София. Почти всички от там работят в столицата и това се отразява на пазара на имотите. Освен това, не е толкова малка и основата, на базата на която се отчита тазгодишният деветмесечен ръст – 23% е било увеличението през 2015г. и още нараства. Това е двугодишна тенденция, която показва, че хората получават високи доходи в София, а инвестират парите в имоти в Перник, където са по-евтини“.
По Черноморието и в планинските курорти знакът за обема сделки също е отрицателен. Изключение прави районът на Разлог, в който попада Банско – ръст от 11,01%. Добромир Ганев разясни, че това е тенденция от времето, когато цените са паднали почти до строителната себестойност на имотите и хората са плащали за 1 кв.м между 200 евро и 300 евро.И докато общата тенденция за страната е спад в сделките с недвижими имоти, любопитен е фактът, че се увеличава броят на издадените разрешителни за строеж с 38 % спрямо деветмесечието на 2016г. В четирите най-големи града цифрите изглеждат така: София-ръст 26%, Пловдив-ръст 33%, Варна - ръст 18%, Бургас-спад -4%.

„Най-добрият критерий е броят на имотите в тези сгради, за които са издадени разрешения застроителство. Отново в Бургас е отчетен спад от -9%, във Варна има ръст от 47%, както и във Пловдив-75%, и в София-32%. По-интересното от данните за разгънатата застроена площ на тези обекти е тенденцията в София да се строят по-малки апартаменти. За строителите това е добро решение, защото тези жилища се строят по-лесно, по-ликвидни са, а и явно предугаждат такова търсене на пазара. Има една нова тенденция във връзка с отдаването на жилища за краткосрочни наеми на хотелски начала. По-добре е когато са с по-малко стаи, в центъра на града и най-вероятно заради това се започват такива проекти. Какво ще се случи с тях – времето ще покаже, защото вече има над 2 300 000 кв.м РЗП започнато строителство в България. От тях 469 000 кв.м в София и 266 000 кв.м във Варна - това не е никак малко количество за девет месеца. Ако едно жилище е средно около 70 кв.м, това означава приблизително 4000 жилищни единици, които скоро ще излязат на пазара в морската столица, при положение, че сделките с имоти на месец са малко под 1000. Това означава натиск на пазара“.
В процентно отношение във Варна има спад на започнатото строителство спрямо миналата година от -8%. Това е нещо, което на пръв поглед изглежда странно, но всъщност показва, че инвеститорите, в някаква степен, се замислят какво се случва, а това е добре, коментира още Добромир Ганев. Сравнявайки и другите големи градове с данните от 2016г. увеличение има навсякъде: Бургас-3% , Пловдив-60%, София-17%. Започнатото строителство на нови жилищни единици бележи ръст в цялата страна – във Варна и Бургас по 4% , в София-15%, а в Пловдив 37%.

„Пловдив се развива много логично. Ако някъде може да се каже, че пазарът не е чак толкова спекулативен, че не е само на база инвестиции от физически лица, то това е Пловдив. Там има много инвестиции от компании, които строят индустриални обекти, развиват бизнес, местното население има работа, получава добри заплати, а имотите са по-евтини от другите големи градове. Обаче, като динамика в момента, пазарът там е по-активен и то не само в жилищния сектор, а и при офисите и индустриалните обекти“.